Interjú dr. Búza Évával, a Garantiqa vezérigazgatójával

Születésnapot tartunk kiváló számokkal, ambiciózus jövőképpel

Garantiqa: 25 év, 400 ezer szerződés, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalás

Kiemelkedő számokkal jellemezhető az idén 25 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. működése. Különösen az utóbbi években, köszönhetően az új stratégia következetes megvalósításának, a kiváló csapatmunkának, nem utolsósorban a kisebb vállalkozások beruházási, fejlesztési kedvének. A Garantiqa működésével a teljes magyar GDP-hez 0,3 százalékponttal járul hozzá, ami tekintélyes szám. Még figyelemre méltóbb az új cél, miszerint 2021-re 900 milliárd forintra duzzadhat a kezességvállalási portfólió. Az eddigi teljesítményről, a születésnapról, a tervekről és a jövőről is beszél dr. Búza Éva vezérigazgató.

 

Most jár a társaság a 25. évében. Nyilván ennyi idő alatt rengeteg dolog történt, de azért érdemes viszzatekinteni az indulásra, valamint arra, hogy mik voltak a mérföldkövek.

Egészen pontosan 1992. december 7-én alakult meg a társaság és 1993-ban kezdte meg a tényleges működést, amelynek célja lényegében változatlan. Azoknak a cégeknek – jellemzően mikro-, kis- és középvállalkozásoknak – segít a Garantiqa, amelyek nem vagy nem biztos, hogy kapnának hitelt egy-egy banktól. A kezességvállalás miatt azonban a bank „szóba áll” velük, így az érintett vállalkozások nanszírozási szempontból kedvezőbb helyzetbe kerülnek: fejleszthetnek és beruházhatnak. Tehát a 25 év alatt a fő cél és a modell alapja sem változott. Majdnem minden más igen.