Célkeresztben a versenyképesség
2017-01-13
„Valódi társakként dolgozunk”
2017-01-13

Benne vagyunk a tévében!

„Hitelszótár” cím alatt televíziós kampányt indított a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A rövid epizódokban a céggel kapcsolatban lévő vállalkozások mutatkoznak be.

Gesztelyi Zrt.

„A megbízhatóság a legfontosabb”

– Építőipari vállalkozásként különösen sokat jelent a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. segítsége, hiszen ez az a szektor, ahol a nagyobb projekteknél elengedhetetlen a biztos banki és garanciális háttér – mondja Gesztelyi Nagy Tibor, a Gesztelyi Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa. Az évi 1,5-2 milliárd forint árbevételt elérő cég tulajdonosa szerint a bank, a hitelgaranciát nyújtó intézmény és a vállalat közötti jó együttműködés a záloga annak is, hogy az egyes projekteknél jobb tárgyalási pozíciót képesek elérni a beszállítók felé.

Gesztelyi Nagy Tibor szerint jelenleg az építőipar egyik legnagyobb problémája, hogy egyre kevesebb a hozzáértő szakember és beszállító, az „iparosok” helyett sok esetben csak „vállalkozók” működnek.

– Márpedig az építőiparban a megbízhatóság az egyik legfontosabb érték, a biztos anyagi háttér pedig kiemelt előnyt jelent – összegzett a cégtulajdonos.

 

Birkás Pálinkafőzde

„A külpiacra lépés fejlesztéseket igényel”

A magyarországi pálinkapiac gyakorlatilag elérte a telítettségi szintet. A hazai cégek számára ezért a külföldi terjeszkedés jelent valódi növekedési potenciált.

– A külpiacra lépés viszont fejlesztéseket igényel – mondta Birkás István, a győrvári Birkás Pálinkafőzde tulajdonosa. Az európai partnerekkel kötött szerződések értelmében általában azonnal meg kell kezdeni a szállítást, így a fejlesztések elodázhatatlanok a siker érdekében – tette hozzá.

A társaság elsősorban üzemi technológiai bővítésre vett igénybe Széchenyi Beruházási Hitelt. A pálinkafőzdébe új gyümölcserjesztő tartály, illetve főző-lepárló berendezés került, emellett bővítették az úgynevezett lédig tartály kapacitását, valamint beépítettek egy új palackozó sort is.

– Mintegy 50 millió forint hitelt vettünk fel, és sikerült 50 millió forintos támogatást is igénybe vennünk – hangsúlyozta a tulajdonos, aki szerint mindehhez nagy segítséget jelentett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciavállalása.

 

G&D Kézműves Cukrászat

Nehéz lenne hitelgarancia-­támogatás nélkül”

A gyártóüzem bővítésében, új gépek beszerzésében, a dinamikusan növekvő kereslet kielégítésében nyújtott segítséget a salgótartjáni G&D Kézműves Cukrászat családi vállalkozásnak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szolgáltatása. A 2015-ös év tortáját, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortát megalkotó szakmai csapat idén is óriási sikert ért el: Szó Gellért, a G&D Kézműves Cukrászat fiatal cukrásza újra a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott a Magyarország tortája versenyben: 2016-ban az Őrség zöld aranya tortája kapta a kitüntető országtorta címet.

– A piac egyre nyitottabb a minőségi alapanyagokból készült, különleges édességekre. A növekvő kereslettel kisvállalkozásként, családi cégként meglehetősen nehéz lenne lépést tartani megfelelő banki és hitelgarancia-támogatás nélkül – véli Szó Elemérné, a cukrászat egyik tulajdonosa.

„A siker ebben a szektorban az állandó innováció és fejlesztés, illetve a hosszú távú gondolkodás függvénye” – tette hozzá.