Cégfejlesztés garanciakonstrukciókkal

Napi Gazdaság Sajtómegjelenés
2015-07-14
Felértékelődhet a garancia-termékek szerepe az agrárcégek számára
2015-07-14

Cégfejlesztés garanciakonstrukciókkal

Jobb menü, olcsóbban, sokkal több csibének – hitelből

A garanciakonstrukciók segítségével megfelelő biztosíték nélkül is hitelhez juthatnak a kis- és középvállalkozások, akár az agráriumban is. Jelenleg egy csirkefarm bővül a duplájára a Garantiqa és a Takarékbank segítségével.

„Szüleim kezdetben 5 ezer csibével alapították a vállalkozást, ez a szám mára 70 ezerre emelkedett, és újabb fejlesztéseket tervezünk” – mondta Gradwohl Zoltán agrárvállalkozó a Garantiqa megbízásával készült kisfilmben. „Az állatlétszám megduplázása mellett szükség van az eszközpark bővítésére is annak érdekében, hogy a jelenleg részben bérmunkából származó takarmányt mi állíthassuk elő, mert ez jelentős kiadáscsökkenést eredményezne. Az eddigi fejlesztéseinket is hitelből finanszíroztuk, amelyek most járnak le.”

Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője szerint a lehetőségek adottak, még az olyan cégek számára is, amelyek nem vagy nem feltétlenül rendelkeznek a hitelfelvételhez szükséges biztosítékokkal. A bank kiemelt célja, hogy a Garantiqával együttműködve pontosan ilyen kis- és középvállalkozásokat hitelezzen. Beruházni érdemes, ahogy Grodwahl Zoltán utalt rá, a fejlesztés nyomán előállított saját takarmány jobb minőséget eredményez, mindemellett a beruházással új munkahelyet is teremt.

Egy-egy vállalkozás számára elengedhetetlenek a beruházások – fogalmazott Rozner Anna, a Garantiqa osztályvezetője. Elmondta, hogy a garantiqás konstrukciókkal a kiszámíthatóan működő vállalkozások nagy valószínűséggel megkapják a kért hitel, annak ellenére, hogy nincs meg a kellő biztosíték. Alacsony adminisztrációs teher mellett, állami díjtámogatással gyorsan, olcsón juthatnak hitelhez az érintett, fejlesztést tervező vállalkozások.