Kiemelkedően teljesít a Garantiqa: Egyszerűen, gyorsan, olcsón

„Valódi társakként dolgozunk”
2017-01-13
Tőke és referencia
2017-01-24

Kiemelkedően teljesít a Garantiqa: Egyszerűen, gyorsan, olcsón

A kitűzött terveket jócskán meghaladó eredményeket ért el a harmadik negyedév végére
a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Dr. Búza Éva, a cég vezérigazgatója lapunknak adott interjújában elmondta, hogy mi kellett a sikerességhez, és mire számít a közeljövőben. 

– Májusban azt nyilatkozta: az év végére a tavalyinál 16 százalékkal magasabb kezességvállalási portfólióra számít, amit viszont már szeptember végén túlteljesítettek. Mi történt?

– Bár az idézett májusi prognózisom is ambiciózus volt, és két számjegyű növekedést jelzett előre, még ezeket a számokat is sikerült meghaladni. A szeptember végi 433,5 milliárd forintos portfólió éves összevetésben 23 százalékos többletet jelent, ráadásul a legfontosabb üzleti területeken túlteljesítettük az üzleti célokat. Az időszaki kezességvállalások értéke meghaladta a 300 milliárd forintot, ami 9 százalékkal teljesíti túl a célkitűzésünket. Emellett pedig a költségeket is jelentős mértékben sikerült leszorítanunk – ez is fontos pontja volt az eredményességnek.

– Mi áll a látványos növekedés hátterében?

– Több pillér biztosítja, hogy a Garantiqa két éve növekedési pályára állt. Egyrészt a 2014-ben elfogadott új stratégia, amelynek alapján átalakítottuk a működésünket. A kezességvállalások ezáltal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban váltak elérhetővé, és ezek a tényezők a vállalkozások és a bankok számára egyaránt kulcsfontosságúak. Másrészt azt is fontos megemlíteni, hogy a vállalkozások, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások körében megnőtt az igény a hitelgarancia intézménye iránt. Ugyanis a Garantiqa kezességvállalási konstrukciói lehetővé teszik, hogy még olyan vállalkozás is hitelhez jusson, amely amúgy nem feltétlenül jutna forráshoz a bankjától.

– A tapasztalatok szerint a bankok vagy inkább a vállalkozások kérik a garanciakonstrukciókat?

– A Garantiqa közvetlenül csak a bankokkal áll kapcsolatban. Ha egy vállalkozás hitelt kér a bankjától, a legtöbb pénzintézetben igényelhet hozzá garanciakonstrukciót, amivel a bank kockázata csökken, és a vállalkozás könnyebben és olcsóbban juthat hitelhez.

„A vállalkozások fejlődéséhez mi azzal nyújtunk segítséget, hogy hitelhez juttatjuk őket, és ez a jövőben is így lesz.”

Fontos kiemelni, hogy idén minden hónapban rendre nagyobb volt a bankoktól érkező igény, mint az előző év azonos hónapjaiban. Úgy működik a dolog, hogy a vállalkozások bennünket hajtanak előre, a közbenjárásunk pedig őket hozzák előnyösebb pozíciókba.

– A mikro-, kis- és középvállalkozások közül melyek igénylik leginkább a garanciakonstrukciókat?

– A konstrukciók a mikrovállalkozások körében a legnépszerűbbek, ebben a szegmensben 24 százalékos volt a növekedésünk. Szeptember végéig a Garantiqa közel 22 ezer kezességvállalási szerződést kötött, és ezek 80 százaléka mikrovállalkozás hitelezését segítette. Az előző évekhez képest azonban a kis- és a közepes vállalkozások körében is jelentős igény jelentkezett a kezességvállalásra, az év első kilenc hónapjában különösen. A garanciakonstrukciók sikerét az is jelzi, hogy a kkv-hitelezést többszörösen meghaladó mértékben élénkült a garanciavállalási tevékenység.

– Melyik konstrukciójuk iránt volt a legnagyobb kereslet?

– A növekedéshez idén szerencsére több kezességvállalási konstrukció járult hozzá. Tapasztalataink szerint azok a folyószámlahitelhez kötött garanciavállalások a legnépszerűbbek, amelyekhez nem kapcsolódik dologi biztosíték. Ezeknek a hiteleknek egyszerű az igénylése, és a felhasználásuk is rendkívül rugalmas, nem beszélve arról, hogy – a folyószámlahitel jellegéből adódóan – csak akkor hívják le, ha tényleg szükség van a napi likviditás biztosításához. Emellett azt látjuk, hogy drasztikusan megugrott a kereslet az egyedi elbírálást igénylő nagyobb összegű kihelyezések iránt is: kiemelkedően, 91 százalékkal nőtt a hosszabb távra szóló, négy éven túli kezességvállalások volumene.

– Korábban arról is beszélt, hogy a Garantiqa segítségével tavaly 451 milliárd forint hitel áramlott a gazdaságba, idén meglesz a lélektani határnak is nevezhető 500 milliárd, azaz félbillió forint?

– Az első kilenc hónapban a Garantiqa garanciavállalási konstrukcióinak köszönhetően 535 milliárd forint hitel került a gazdaságba, és várhatóan az év végén ez az összeg már 570 milliárd forintra is rúghat. Tehát a válasz igen, elértük az említett 500 milliárd forintos határt.

– És marad a lendület; mire számít a következő időszakban?

– A Garantiqa által elért növekedésben főszerepet játszott, hogy a válság során lényegében leállt hitelezés újra élénkülésnek, a gazdaság pedig fejlődésnek indult, és a vállalkozások is egyre bátrabbak lettek. A vállalkozások fejlődéséhez mi azzal nyújtunk segítséget, hogy hitelhez juttatjuk őket, és ez a jövőben is így lesz.

„Az a célunk, hogy a garanciavállalási konstrukciókat népszerűsítsük, és ezekkel minél több vállalkozás fejlődésének adhassunk támogatást.”

A jövő évről viszont még korai pontos számokat mondani… Arra számítunk, hogy a növekedés folytatódik, de a mértéke persze leginkább a gazdasági környezettől függ. Az viszont biztos, hogy a növekedésnek a tőkeoldal nem vet gátat, és a kezességek volumene sincs korlátozva. Az a célunk, hogy a garanciavállalási konstrukciókat népszerűsítsük, és ezekkel minél több vállalkozás fejlődésének adhassunk támogatást. A cél, hogy a garanciakonstrukciók slágerré váljanak.