500 milliárdos hitelgarancia program indul a hazai cégek megsegítésére

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a Kormány 1170/2020. (IV.21.) Korm. határozata alapján a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra, valamint nagyvállalatokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által kidolgozásra került a Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

Fontos válságkezelési eszközként a Garantiqa Krízis Garanciaprogram egyedi feltételrendszerrel és magasabb, legfeljebb 90%-os mértékű kezességvállalással biztosít lehetőséget a hazai vállalatok, és vállalkozások számára a világjárvány negatív hatásainak enyhítésére. Társaságunk kezességvállalásával a vállalkozások most még egyszerűbben, még gyorsabban juthatnak forráshoz, likviditásuk és működőképességük visszaállítása érdekében.

A Krízis Garanciaprogram keretében partnereink  mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a magasabb mértékű állami garanciavállalást. Az új programban az egy Adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti az 5 milliárd forintot, fontos ugyanakkor, hogy a program keretében igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által 2019-ben kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. A 2019. január 1. napját megelőzően létrejött adósok esetében, amennyiben sem a bérköltség, sem az árbevétel összege nem állapítható meg, abból eredően, hogy az adós üzleti évének mérlegfordulónapja a naptári év utolsó napjától eltérő napra esik, a hitel maximális összege az adós likviditási szükségletére vonatkozó nyilatkozata alapján is meghatározható, annak érdekében, hogy az adós fedezni tudja – KKV-k esetében – a hitelnyújtás időpontjától számított 18 hónap, KKV-nak nem minősülő gazdasági társaságok és szövetkezetek esetében pedig a hitelnyújtás időpontjától számított 12 hónap likviditási szükségletét.

A díjak kedvezőek, hiszen állami díjtámogatás kapcsolódik a konstrukcióhoz: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve a futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, ez az a minimális mérték, aminek alkalmazását az Európai Bizottság rendkívüli közleménye meghatározta. A nagyvállalatok által fizetendő díjak pedig a kkv- díjak kétszeresei.

Az új kezességvállalási programban nincs klasszikus iparági korlátozás, de az állami támogatásoknál megszokott iparági korlátozások (pl. hadiipar, szerencsejáték ipar, pénzügyi szektor, stb.) itt is érvényesek. A Garantiqa arra számít , hogy a Krízis Garanciaprogrammal a vállalakozások és vállalatok széles köre számára tud segítséget nyújtani a forrásbevonásban ágazattól, tevékenységi körtől függetlenül, ezzel hozzá járulva a hazai munkahelyek megőrzéséhez, miközben támogatja a fejlesztési tevékenységek ösztönzését is.

Amit a Krízis Garanciaprogramról tudni érdemes:

 

Film

Kapcsolódó anyagok:

Üzletszabályzat

Hirdetmény