COSME PROGRAM akár 90%-os kezességvállalás mellett

Új, a magyar piacon egyedülálló garanciakonstrukciókkal kombinált hitelt kínál a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (továbbiakban Garantiqa) és az Európai Befektetési Alap (EIF) COSME programja (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).

Célja olyan életképes KKV-k hitelhez jutásának támogatása, amelyek magasabb kockázatuk vagy a pénzintézet által elvárt fedezet hiánya miatt nem valósulhatna meg. A program segítségével mintegy 3500 magyarországi székhellyel rendelkező KKV számára nyílik lehetőség kedvezményes forrásszerzésre a 80 milliárd forintnyi (több mint 250 millió EUR) hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A Garantiqa a COSME programjában a megszokott mértéken felül, akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé, és a termékek az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhetőek.

Az COSME Programhoz kapcsolódó Garantiqa kezesség nem tartalmaz állami támogatási elemet, ezért nem terheli a vállalkozások által igénybe vehető támogatási keretet. Ennek köszönhetően a program olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek korábban már kimerítették a támogatási lehetőségeiket. Ezen felül a COSME programban való részvétel nem korlátozza, hogy a vállalkozás a jövőben támogatott hitelprogramban vegyen részt, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

A COSME Programban a legalacsonyabbtól egészen akár 1 milliárd Ft összegű hitelekhez is igényelhető a Garantiqa kezességvállalása. A kezességvállalási folyamatok egyszerűsítésének további lépéseként az alacsonyabb összegű hitelekhez ún. portfoliógarancia keretében vállalunk kezességet, amely egy még gyorsabb hitel-kihelyezési folyamatot tesz majd lehetővé a pénzintézetek, illetve az ügyfelek számára.

A portfoliógaranciáról és az elérhető termékekről bővebben:
COSME Portfoliógarancia

A nagyobb összegű hitelek kapcsán a megszokott csatornákon nyújthatók be a kérelmek. Az egyedi bírálatban elérhető termék feltételeit az alábbi linkre kattintva érheti el:
COSME egyedi bírálatban

További információk:

A Cosme programról: https://ec.europa.eu/growth/smes/cosme
Az Európai Beruházási Alapról: http://www.eif.org/
A Juncker-tervről: http://www.eib.org/efsi/index.htm