Egyre többet nyernek a kkv-k közbeszerzéseken
2016-05-13
Akár 90 ezer új munkahelyet is teremthetnek a kkv-k
2017-01-13

Termőre fordítják

Garantiqa: Egyre népszerűbbek a garanciakonstrukciók az agrárcégek körében

A gazdaság más szereplőihez hasonlóan az agrár­tevékenységet folytató vállalatok forráshoz jutását is támogatja a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A törekvés sikeres, hiszen egyre több mezőgazdasági vállalkozás érdeklődik a kezességvállalás iránt. 

Az agráriumban érdekelt vállalkozások szeptember végéig már 315 darab készfizető kezességvállalás iránti kérelmet nyújtottak be a Garantiqához.

Mindez azt jelenti, hogy az előző év azonos időszakához képest mintegy 10 százalékos növekedés látszik az ilyen típusú igénylésekben. Emellett a kezességvállalások átlagos összegében is tapasztalható bővülés: a tavalyi 17,5 millió forintról az összeg az idén 32 millió forintra emelkedett.

 

Teljes körű paletta

A Garantiqa szakértői szerint bár az ágazat szereplői leginkább forinthitelhez kérik a támogatást, lehetőség van azt egyéb devizában megkötött hitelszerződések mögé is igényelni. Az átfutási idő – köszönhetően a kereskedelmi bankokkal kötött együttműködési megállapodásoknak, az egyedi bírálatú ügyletek esetében a bírálati határidők csökkentésének, valamint az elektronikus kérelembeadási rendszernek – akár egy munkanapon belül is maradhat.

A Garantiqa alapvető célkitűzésének megfelelően kezességvállalásával a jövőben is teljeskörűen kívánja támogatni a mezőgazdasági ágazat szereplőit. A szándék a számok ismeretében is valósnak tűnik, amire jó példa a kezességvállalások mértékének alakulása: tavaly őszig összesen 4,78 milliárd forintnyi hitelért, míg a 2016-os hasonló időszakban már 9,84 milliárd forintért vállalt garanciát a Garantiqa.

 

Mindenkinek kedvező

A Garantiqánál arra számítanak, hogy a jövőben felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe a termelő vállalkozások számára, így többek között a mezőgazdaság kis- és középvállalkozásainak jelentős része is igényli majd a garanciakonstrukciókat. A kezességvállalás mértéke a legtöbbször eléri a hitel 80 százalékát, de a hitelt folyósító bankoknak nem csak emiatt éri meg együttműködni a Garantiqával.

A kezességvállalás egyfelől a pénzügyi intézmények hitelezési kockázatát csökkenti, másfelől arra is lehetőséget teremet, hogy a bankok olyan életképes vállalkozások számára is tudjanak szolgáltatást nyújtani, amelyekkel a Garantiqa készfizető kezességvállalása nélkül nem vagy kedvezőtlenebb feltételek mellett lehetne csak szerződni.

Az agráriumban tevékenykedő vállalkozások jellemzően forgóeszköz- és folyószámlahitelt igényelnek, de jelentős a fejlesztési (beruházási) hitelek portfólión belüli aránya is.