COSME program

COSME PROGRAM

akár 90%-os kezességvállalás mellett

Új, a magyar piacon egyedülálló garanciakonstrukciókkal kombinált hitelt kínál a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (továbbiakban Garantiqa) és az Európai Befektetési Alap (EIF) COSME programja (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).

Célja olyan életképes KKV-k hitelhez jutásának támogatása, amelyek magasabb kockázatuk vagy a pénzintézet által elvárt fedezet hiánya miatt nem valósulhatna meg. A program segítségével mintegy 3500 magyarországi székhellyel rendelkező KKV számára nyílik lehetőség kedvezményes forrásszerzésre a 80 milliárd forintnyi (több mint 250 millió EUR) hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A Garantiqa a COSME programjában a megszokott mértéken felül, akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé, és a termékek az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhetőek.

Az COSME Programhoz kapcsolódó Garantiqa kezesség nem tartalmaz állami támogatási elemet, ezért nem terheli a vállalkozások által igénybe vehető támogatási keretet. Ennek köszönhetően a program olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek korábban már kimerítették a támogatási lehetőségeiket. Ezen felül a COSME programban való részvétel nem korlátozza, hogy a vállalkozás a jövőben támogatott hitelprogramban vegyen részt, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

A kezességvállalási folyamatok egyszerűsítésének további lépéseként az alacsonyabb összegű hitelekhez a közeljövőben kialakításra kerül az ún. portfoliógarancia keretében vállalt kezességvállalás feltételrendszere, mely egy még gyorsabb hitel-kihelyezési folyamatot tesz majd lehetővé a pénzintézetek számára.

  1. október 16-tól az alábbi termékek érhetőek el a COSME programban:
Folyószámla 250 millió Ft – 1 milliárd Ft
Kezesség mértéke 85%
Fedezeti elvárás Max. 40% (a természetes kezes figyelembe vétele nélkül)
Díj Garantált összeg vonatkozásában: 1,5%, hitelösszegre vetítve: 1,275%
Futamidő 1-5 év
Forgóeszköz és bankgarancia 46-250 millió Ft 250 millió Ft – 1 milliárd Ft
Kezesség mértéke 90% 85%
Fedezeti elvárás – Max. 20%, ha nincs természetes kezes, vagy – természetes kezes esetén további biztosíték nem lehet Max. 40% (a természetes kezes figyelembe vétele nélkül)
Díj Garantált összeg vonatkozásában: 1,2%; Hitelösszegre vetítve: 1,08% Garantált összeg vonatkozásában: 1,2%; Hitelösszegre vetítve: 1,02%
Futamidő 1-5 év
Beruházási hitel 46-250 millió Ft 250 millió Ft – 1 milliárd Ft
Kezesség mértéke 90% 85%
Fedezeti elvárás Maximum 20% (a természetes személy készfizető kezessége és a beruházás tárgya figyelembe vétele nélkül)
Díj Garantált összeg vonatkozásában: 1%; Hitelösszegre vetítve: 0,9% Garantált összeg vonatkozásában: 1%; Hitelösszegre vetítve: 0,85%
Futamidő 1-9 év

A részletes feltételeket a KKV Üzletszabályzat tartalmazza, amely az alábbi linken érhető el:
http://garantiqa.hu/dokumentumtar/uzletszabalyzat-hirdetmeny/

A vállalkozás által kitöltendő nyilatkozat az alábbi linken érhető el: http://garantiqa.hu/dokumentumtar/kerelmi-nyomtatvanyok/hitel-es-garancia/

További információk:

A Cosme programról: https://ec.europa.eu/growth/smes/cosme

Az Európai Beruházási Alapról: http://www.eif.org/

A Juncker-tervről: http://www.eib.org/efsi/index.htm