Egyedülálló program magyar cégeknek: 80 milliárd forint hitel juthat a gazdaságba

A magyar piacon egyedülálló garanciakonstrukciókkal kombinált hiteleket vehetnek fel a magyar vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Európai Befektetési Alap által 2017 októberében megkötött együttműködésének köszönhetően. A programban összesen 80 milliárd forint hitelhez juthatnak a vállalkozások a Garantiqa kezességvállalása mellett. Az új konstrukciók komoly beruházási és fejlesztési forrást jelenthetnek a magyar vállalkozások számára, akik így még nagyobb szerepet vállalhatnak a gazdasági növekedésben.

A magyar vállalkozások számára új kezességvállalással kombinált forráslehetőség nyílt meg 2017 októberében, miután a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ünnepélyes keretek között megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EBA). A partnerség keretében a Garantiqa bekapcsolódik az uniós COSME programba (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amelynek célja többek között a kis- és középvállakozások versenyképességének javítása.

A 80 milliárd Ftforrással 3500 kkv érhető el

A COSME program keretében 2014 és 2020 között 2,3 milliárd eurós keretből kaphatnak támogatást az uniós kis- és középvállalkozások. Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqával megkötött együttműködési megállapodás megnyitja a lehetőséget sok magyar vállalkozás forrásszerzése előtt.

A program 2020. október 15-ig tart, forint- és euróalapú konstrukciókban érhetőek el. folyószámla-, forgóeszköz-,, beruházási hitelek, valamint lízingfinanszírozás és bankgaranciák igénybevétele során.

A fokozott banki igények alapján 2018 első negyedévétől már ún. portfoliógarancia keretében is igénybe vehető a Garantiqa kezességvállalása. Ez mind a finanszírozó bankok, mind a vállalkozások számára csökkenti az adminisztrációs terheket és rövidíti a hitelkihelyezés időigényét.

Akár 1 milliárdos ügyletek, 80%-ot meghaladó kezesség

A konstrukciókat az eddig megszokott csatornákon igényelhetik a vállalkozások: az elmúlt években végrehajtott fejlesztések eredményeként ma már a kezességvállalási konstrukcióra szóló igénylések 99 százaléka elektronikusan érkezik be a Garantiqához és várhatóan a mostani együttműködés nyomán elérhető konstrukcióknál is ez lesz az arány.

A COSME program lehetővé teszi, hogy a támogatási szabályok miatt állami viszontgaranciából kiszoruló vállalkozások is igénybe vegyenek kedvezményes garanciakonstrukciókat. A kezességvállalás mértéke a hazai piacon egyedülálló módon meghaladja a 80 százalékot, egyúttal a nagyobb volumenű, akár 1 milliárd forintos ügyletekhez is igénybevehető.. Ugyancsak kedvező, hogy lényegében nincs iparági korlátozás, így az agrárfinanszírozásban is új lehetőségek nyílnak.

Hogyan vehető igénybe a kezességvállalás

A konstrukciókat az eddig megszokott csatornákon, a pénzügyi intézményeken keresztül vehetik igénybe a vállalkozások.  Az elmúlt években végrehajtott fejlesztések eredményeként a kérelmek elektronikus úton kerülnek benyújtásra a Garantiqához, aminek következtében egyszerű folyamatban, rövid átfutási idő alatt elbírálásra kerül.