A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) több évtizedes fennállása alatt folyamatosan azon dolgozik, hogy készfizető kezességvállalásával hitelfelvételhez segítse azon mikro-, kis- és középvállalkozásokat, akik a hitelintézetektől nem, vagy nem az általuk igényelt összegben kapnának hitelt a pénzügyi intézmények által elvárt fedezet hiányában, vagy az alacsonyabb hitelképességi besorolásuk miatt.

A Garantiqa kezességvállalásával ma már több, mint 400.000 alkalommal jutottak vállalkozások hitelhez működésük fenntartásához és fejlesztési elképzeléseik megvalósításához.
Annak érdekében, hogy ez a szám tovább növekedjen, a Kormány 1783/2018. (XII.21.) számú – Az intézményi garanciarendszer addicionális finanszírozásának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló – Kormányhatározatának 3. pontja értelmében egyetértett a fordított kezességvállalási eljárás bevezetésével. Ennek lényege, hogy az eddigi általános gyakorlattal ellentétben a Garantiqa a hiteligénylési eljárást megelőzően kerül kapcsolatba a vállalkozással, aki a Garantiqa által kibocsátott szándéklevél birtokában keresheti fel a kereskedelmi bankot, vagy takarékszövetkezetet hitelfelvétel céljából.

A Garantiqa 2018 szeptemberében közel 10.000 – hitellel nem rendelkező – céget keresett meg ajánlatával a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján elvégzett garanciavizsgálatot követően bízva abban, hogy kezességvállalásával további vállalkozások hitelfelvételét könnyíti meg.
A közvetlen megkeresés részét képezi egy szándéklevél, melyben a vállalkozás részére a Garantiqa által ajánlott hiteltípus és hitelösszeg is meghatározásra került, törekedve a banki gyakorlat tükrözésére. Amennyiben a hitelfelvételi lehetőség felkeltette a vállalkozás érdeklődését, akkor ezzel a szándéklevéllel keresheti fel a finanszírozó pénzügyi intézményt, ahol a hitelfelvétel további részleteit egyeztetheti. A kölcsönszerződés megkötését követően a kezességvállalási kérelmet a hitelintézet nyújtja be a Garantiqához, ezzel a hitelfelvevő vállalkozásnak különösebb teendője nincs.

A fordított garancia eljárás keretében kiküldött szándéklevelek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a 13 milliárd Ft összegű hitelkihelyezés, mellyel 300 vállalkozás jutott külső finanszírozáshoz 2018-ban, ezáltal a Garantiqa ismét hozzájárult a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez, valamint az érintett vállalkozások sikeres működéséhez.
Idén, a 2018-as sikeres Fordított Garancia Program folytatásaként, – a fenti Kormányhatározattal összhangban – a Garantiqa újabb, 25.000 vállalkozást keres meg ajánlatával. 2019 áprilisában kiküldésre kerültek az ajánlatok, melyek felhasználásával 2019. december 31-ig nyújthatók be kérelmek a pénzügyi intézményekhez.
Bízunk abban, hogy hamarosan az Ön vállalkozása sikereinek is részese lehetünk!