Új, a magyar piacon egyedülálló garanciakonstrukciókkal kombinált hitelt kínál a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (továbbiakban Garantiqa) és az Európai Befektetési Alap (EIF) COSME programja (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises). Célja olyan életképes KKV-k hitelhez jutásának támogatása, amelyek magasabb kockázatuk vagy a pénzintézet által elvárt fedezet hiánya miatt nem valósulhatna meg. A program segítségével mintegy 3500 magyarországi székhellyel rendelkező KKV számára nyílik lehetőség kedvezményes forrásszerzésre a 80 milliárd forintnyi (több mint 250 millió EUR) hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A Garantiqa a COSME programjában a megszokott mértéken felül, akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé, és a termékek az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhetőek. Az COSME Programhoz kapcsolódó Garantiqa kezesség nem tartalmaz állami támogatási elemet, ezért nem terheli a vállalkozások által igénybe vehető támogatási keretet. Ennek köszönhetően a program olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek korábban már kimerítették a támogatási lehetőségeiket. Ezen felül a COSME programban való részvétel nem korlátozza, hogy a vállalkozás a jövőben támogatott hitelprogramban vegyen részt, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

A hitelintézetek nem standardizált hitel/garancia ügyleteihez kapcsolódó készfizető kezességvállalást egyedi kérelem benyújtásával lehet igényelni.

Portfoliógarancia keretében a bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, és erről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. Természetesen a vállalkozásnak és az ügyleteknek meg kell felelniük előre meghatározott kritériumoknak, de ezeket a bankok saját hatáskörükben ellenőrizni tudják.

COSME Portfóliógarancia

    COSME egyedi bírálatban