A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (továbbiakban Garantiqa) és az Európai Befektetési Alap (EIF) COSME programja (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) a magyar piacon egyedülálló garanciakonstrukciókat kínál. Célja olyan életképes KKV-k hitelhez jutásának támogatása, amelyek magasabb kockázatuk vagy a pénzintézet által elvárt fedezet hiánya miatt nem valósulhatna meg. A program segítségével mintegy 7000 magyarországi székhellyel rendelkező KKV számára nyílik lehetőség kedvezményes forrásszerzésre a 196 milliárd forintnyi (több mint 500 millió EUR) hitelhez kapcsolódó garancia keretében.

A Garantiqa a COSME programjában a megszokott mértéken felül, akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé, és a termékek az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhetőek. Az COSME Programhoz kapcsolódó Garantiqa kezesség nem tartalmaz állami támogatási elemet, ezért nem terheli a vállalkozások által igénybe vehető támogatási keretet. Ennek köszönhetően a program olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek korábban már kimerítették a támogatási lehetőségeiket. Ezen felül a COSME programban való részvétel nem korlátozza, hogy a vállalkozás a jövőben támogatott hitelprogramban vegyen részt, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

A hitelintézetek nem standardizált hitel/garancia ügyleteihez kapcsolódó készfizető kezességvállalást COSME egyedi kérelem benyújtásával lehet igényelni.

A COSME Portfoliógarancia keretében a pénzügyi intézmények saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, és erről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük a Garantiqa felé. A vállalkozásnak és az ügyleteknek meg kell felelniük előre meghatározott kritériumoknak, amiket a pénzügyi intézmények saját hatáskörükben ellenőriznek.

COSME Portfóliógarancia

    COSME egyedi bírálatban