A 2006. évi XCVIII. törvény (A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól) 83/A §-a szerint előírásra került, hogy a 2013. január 1-jén közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek tulajdonhányadának együttesen 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25%-ot, míg 2017. január 1-jéig az 50%-ot.

A gyógyszerészek tulajdonszerzéséhez a Magyar Fejlesztési Bank a Patika Hitelprogram keretében kedvezményes kamatozású, kamattámogatott refinanszírozási hitelt biztosít.

A 2013. évi XCII. törvény (a 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. tv módosításáról) 42.§ (3) bekezdése szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a továbbiakban kis- és középvállalkozások mellett készfizető kezességet vállalhat a gyógyszerész – a közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerész tulajdonarány növelésének elősegítéséről szóló kormányrendelet szerinti Patika Hitelprogram keretében – 2016. december 31-ig létrejött hitel- vagy kölcsönszerződéséhez is.

A gyógyszerészek hitelkérelméhez nyújtott Garantiqa kezességvállalás feltételrendszere kidolgozásra került. Készfizető kezességvállalásunk a csatolt dokumentumok alapján igényelhető.