A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította abból a célból, hogy készfizető kezesség (garancia) vállalásával katalizátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások hitelezése során.

2007. december 13-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyarországon működő pénzügyi vállalkozások közül elsőként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek engedélyezte a hitelintézetekkel egyenértékű működést. Ez annak elismerése, hogy Társaságunk által alkalmazott irányítási, ellenőrzési, kockázatkezelési, tőkeszükséglet számítási eljárások megfelelnek a hitelintézetekkel szemben támasztott követelményeknek.

Alapvető célkitűzésünk a kkv-szektor fejlődésének elősegítése. Kezességet vállalunk hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez.

A kezességvállalással a Társaságunk kötelezi magát arra, hogy az adós helyett fizet a pénzügyi intézménynek, ha az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének.

A kezességvállalási kérelmet a pénzügyi intézmények (kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, szerződött pénzügyi vállalkozások, lízing és faktor partnereink) küldik meg számunkra. Az ügyletek során nem kerülünk közvetlen kapcsolatba a forrást igénylő ügyfeleinkkel.

A kezességvállalás lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne.

Fennállása óta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mintegy 400 ezer hitelügylethez járult hozzá, és közel 5000 milliárd forintnyi hitelhez vállalt kezességet.