A hazai KKV-k támogatása a fő prioritás

Népszerű a hitelgarancia

Rekord eredménnyel zárja az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt a 2018-as évet. Az állami kezességvállalás KKV-hoz juttatását végző cég garanciaállományának növekedése megközelíti a 150 milliárd forintot, amit több mint 30 százalékos bővülés az előző évhez képest. Ebben az évben a társaság több mint 40 ezer kkv hitelhez vállalt kezességet. A Garantiqa vezérigazgatóját, Dr. Búza Évát az eredményekről, és a célokról kérdeztük.

Most már évek óta jelentős növekedés jellemzi a Garantiqát, úgy tűnik, hogy a prosperáló gazdaságban a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt, és ehhez jól jön nekik az állami kezességvállalás.

– Pontosan ez a helyzet. A jó perspektívát kínáló gazdasági környezet a hazai kkv-k hitelfelvételi kedvét növeli, bátrabban vágnak bele fejlesztésekbe, és bíznak a jövőben. Ez számunkra jó hír, hiszen így mi is dinamikusan bővülünk, most már évek óta. A számok magukért beszélnek: a kezességvállalási portfoliónk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig 127 milliárd forinttal emelkedett, idén pedig megközelíti a 150 milliárd forintot. Büszkék vagyunk erre az eredményre, mert ez a dinamika, ez a növekedési ütem gyorsabb a kkv hitelezés bővülésénél.

Hogy néz ki most az Önök szemszögéből a kkv hitelpiac? Mit látnak Önök a finanszírozási igényből, és mik a fontosabb kilátások?

– A finanszírozási igény továbbra is jelentős a kkv szektorban is, ezt minden kereskedelmi banki partnerünk visszaigazolja. Annak ellenére így van ez, hogy a KKV-k finanszírozáshoz jutását uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatták. A Magyar Fejlesztési Bank egyik felmérése szerint például az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede, nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A kielégítetlen finanszírozási igény tehát szektor szinten létezik. Másrészt szintén ez a kutatás mutatott rá ara az érdekes tényre, hogy a finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire válaszokat kell találnunk nekünk is.

Milyen válaszok lehetnek ezek? Az MNB – sőt bizonyos jelek szerint a tulajdonos MFB is – azt szeretné, hogy az állami viszontgaranciás garanciavállalás abba az irányba mozduljon el, hogy valóban a kockázatosabb, nehezen hitelezhető cégek kapják ezt a típusú terméket. Ez lehet az egyik?

– Feltétlenül igen. Fontos feladatunk, és egyben komoly kihívás is számunkra, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. Minden felmérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a KKV-k finanszírozáshoz jutásában. 2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. 2019-re is világos a cél: minél több olyan vállalkozást forráshoz juttatni az állami kezességvállalás segítségével, amelyek esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhattak. Ezzel valóban még szélesebb kkv kör kapja meg a fejlődéshez, fejlesztéshez szükséges hitel lehetőségét..

Az egyedi, „rászorultsági” alapon történő állami garanciavállalás pont ellentétesnek tűnik azzal a másik trenddel, ami az egyszerűsítés zászlaja alatt a portfoliógaranciás termékek előretörését támogatja. Hogy lehet feloldani ezt a helyzetet?

– Mi az addicionalitás kifejezést használjuk, de valóban arról van szó, hogy azon vállalkozásokat segítse az állami hátterű garanciavállalás, akik erre rászorulnak. De az Ön által említett ellentmondás csak látszólagos: látni kell, hogy a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás meghatározó szereplője. Fontos feladatunk éppen ezért a garanciavállalás egyszerűsítése a kezességi termékeinkhez való gyors és hatékony hozzájutás, miközben nyilván nem ez a legfontosabb szempont azon vállalkozásoknál, akik még hitelfelvételben sem gondolkodtak. Náluk a kkv-k forráshoz juttatása a legfontosabb szempont, ezt támogatja a Garantiqa kezességvállalása. A portfoliógaranciával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok pont azt mutatják, hogy az egyedi eljáráshoz képest a fedezet nélküli vagy minimális fedezettel rendelkező vagy gyengébb adósbesorolású vállalkozások hitelezése lényegesen nagyobb arányban valósulnak meg portfoliógaranciás eljárással. Ennek utólagos visszamérésére a bedőlési rátákat hasonlítják össze, ami egyértelműen mutatja, hogy a portfoliógaranciával épített állományok lényegesen kockázatosabbak az egyedileg vizsgált ügyletekhez képest. Szóval nincs ellentmondás, a két cél és feladat egyszerre megvalósul, hiszen más és más célcsoportot kíván kiszolgálni. Fontos számunkra, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel, ezért kezdtünk 2018-ban szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel együttműködéseket az ismeretterjesztő, edukációs tevékenységünk erősítésére. 2019-ben pedig erre még több energiát fogunk fordítani.

Mennyiben nehezítette meg a társaság dolgát, hogy az extra eredményes kezességvállalási tevékenység következtében kimerült az állami viszontgarancia keret. Miként lehet ezt a jövőben elkerülni?

– A 2018-as év valóban rekord számokat mutat, a Garantiqa fennállása óta a legsikeresebb év volt. A garanciavállalási portfolió növekedése rendkívül dinamikus, három év alatt megdupláztuk a portfóliónkat. A 2018-as költségvetésben 650 milliárd forint volt az állami viszontgarancia mértéke, ami a harmadik negyedévre betelt. A működésben és a partnereink kiszolgálásában ez mégsem okozott megtorpanást, mert csoporton belüli megoldást találtunk a problémára: bizonyos ügyleteknél a Magyar Fejlesztési Bank – 100 százalékos állami kezességű hátterű – garanciája váltja ki a direkt állami viszontgaranciát. Ami pedig a jövő illeti: az állami viszontgaranciás ügytelek mellett egyéb termékeinknek jóval nagyobb hangsúlyt adunk. Ez a folyamat egyébként már el is kezdődött, például az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodásunk lehetővé teszi, hogy az úgynevezett COSME viszontgarancia program keretében közel 3500 hazai KKV juthasson, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. A COSME Garancia Programunk új kedvező lehetőségeket jelent a kkv szektor számára, csakúgy, mint az idén indult Irinyi Garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elősegítő kezességvállalási konstrukciónk. Ez utóbbival egyébként a Garantiqa érdemben tudja támogatni a nemzetgazdasági célok elérését és a kkv-on túl nagyvállalatok számára is igénybe vehető.

Csupa jó hír a hazai vállalkozások számára. Valóban ennyire pozitív a kép?

– Egyértelműen igen. Mégpedig azért, mert az erős hazai és uniós gazdasági növekedés optimistává teszi a vállalkozásokat, és finanszírozókat, így a pozitív hangulat a hitelpiacon is látványosan megmutatkozik. Ráadásul ezt az óvatos optimizmust támasztják alá a szektor kilátásairól szóló kutatások és a saját tapasztalataink is. Noha egyre optimistábbak a szektor szereplői, azért a válság tanulságait levonták, a bankok megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá. Ezért van nagy tere a Garantiqa kezességvállalásának és ezért tudunk érdemben segíteni a hazai kkv szektor egyre több szereplőjének.