A kkv-hitelezés lefagyását akadályozta meg a Garantiqa

Budapest, 2023. január 2. – Fennállásának 30. évfordulóját példátlan történelmi feladat megoldásával ünnepelte a Garantiqa Hitelgaracia Zrt.  A társaság a koronavírus járvány gazdasági hatásait mérséklő Krízis Garanciaprogramja keretében 60 ezer hazai kis- és középvállalkozás banki hiteléhez nyújtott kezességvállalást, 2745 milliárd forint értékben. Dr. Nagy Róbert, a Garantiqa üzleti vezérigazgató-helyettese szerint teljesítményüket nem csak a vállalkozások, de a partner pénzintézetek is magasra értékelték: a társaság megbízásából készített, tíz partnerbank 530 kkv-hitelezésben aktív munkatársának véleményét és 22 vállalati üzleti vezetőjével folytatott interjúját összegző felmérésben a válaszadó banki vezetők 77 százaléka szerint a Garantiqa kiválóan, de a fennmaradó 23 százaléka szerint is nagyon jól vizsgázott, a Krízis Garanciaprogram keretében a társaságra zúduló garanciakérelmek kezelésében. A megkérdezett vezetők maximálisan elégedettek voltak a Garantiqa Krízis Garanciaprogrammal, 81 százalékuk szerint a Garantiqának nincs konkurenciája a piacon.

A kedvező tapasztalatok után valamennyi partnerbank folytatni szeretné az együttműködést a Garantiqával, 72 százalékuk a korábbiaknál is nagyobb mértékben támaszkodna a garanciaintézmény támogatására.  Mindez annak fényében komoly elismerés, hogy az elmúlt hónapokban a Garantiqa kezeségvállalásával biztosított hitelállomány volumene a bankok kétharmadánál legalább 40 százalékkal nőtt, a válaszadók 21,4 százalékánál a garantált állomány bővülése meghaladta a 75 százalékot.

A pandémia időszaka alatt a banki üzletkötők 97,5 százaléka vette igénybe a Garantiqa kezességvállalási konstrukcióit, túlnyomó többségük minden ügylete esetében alkalmazta is azt. A benyújtott kérelmek 90 százaléka pedig meg is valósult. Ennek a teljesítménynek köszönhetően ma Magyarországon minden harmadik kkv-hitel mögött a társaság kezeségvállalása áll – emelte ki Dr. Nagy Róbert.

A folyamat levezényléséhez szükség volt a Garantiqa teljes digitalizációs és folyamati megújulására, amelyet az elmúlt 3 évben sikerrel teljesített a társaság. Dr. Nagy Róbert szerint üzleti partnereik nagyra értékelték, hogy a Garantiqa munkatársai proaktívan, magas szakmaisággal gyors válaszokat adtak a garanciakérelmek ügyintézésénél, az elbírálás során.

Az állami díjtámogatásnak köszönhetően rekordalacsony díj ellenében igénybe vehető hitelgarancia segítségével a bankok sokkal szélesebb körben tudtak finanszírozást nyújtani a pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak, hiszen a megnövekedett hitelezési kockázatokat a társaság kezességvállalása csökkentette. A megkérdezettek közel harmada szerint a pandémiás időszakban a Garantiqa nélkül leállt volna a kkv finanszírozás Magyarországon.

A program sikerét mutatja, hogy a bankok közel 70 százaléka szerint az ügyfelek már maguk érdeklődtek a garanciával biztosított hiteltermékek után a program második szakaszában, amikorra híre ment a lehetőségnek: a Krízis Garanciaprogram ismertsége 90 százalékot meghaladó volt az ügyfelek körében – erre korábban egyetlen garanciatermék esetében sem volt példa.

Dr. Nagy Róbert kiemelte: a magas elégedettség ellenére sem áll meg a Garantiqa, tovább fogja növelni hatékonyságát az üzleti partnerek által fontosnak tartott fejlesztési igényeknek megfelelően. A társaság fontos célnak tekinti a dokumentációs elvárások mérséklését, a digitalizáció folytatását, a termékek és szabályzatok további egyszerűsítését. A Garantiqa a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a vállalkozások növekedésének a motorja lehessen.