Együttműködési megállapodást írt alá a Digitális Jólét Program és a Magyar Bankszövetség

2022. január 19-én ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Digitális Jólét Program és a Magyar Bankszövetség. A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Dr. Gál András Levente és Prof. Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára írta alá.

A két szervezet együttműködésének alapja az a közös álláspont, mely szerint a pénzügyi szektorban is stratégiai cél a magyar felhasználók, fogyasztók digitális tájékozottsági szintjének fejlesztése, amelynek érdekében összehangolt fellépés szükséges. Az együttműködő partnerek a megállapodás alapján közös célrendszer mentén feltérképezik a jövőbeni szakmai kapcsolódási pontokat, mint a pénzügyi szolgáltatásokat érintő elektronikus folyamatok fejlesztésének előmozdítása, a kiberbiztonsági tudatosság növelése, a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy által megbízhatónak minősített pénzügyi szolgáltatások népszerűsítése.

A pandémiás időszakban jelentős figyelem irányult az online elérhető, digitális pénzügyi szolgáltatásokra. A nemzetgazdaság és az állampolgárok számára egyaránt kézzelfogható előnyöket biztosítanak az azonnali fizetési rendszer keretében bevezetett szolgáltatások, az érintésmentes fizetési lehetőségek, továbbá a netbanki-mobilbanki fejlesztések. A könnyen elérhető és népszerű lehetőségek hozzájárulnak a készpénzhasználat arányának csökkentéséhez, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés bővüléséhez és a pénzügyi tudatosság növekedéséhez, valamint a fenntartható pénzügyi rendszer létrejöttéhez.

A Magyar Bankszövetség és a Digitális Jólét Program készek arra, hogy összehangolt lépések útján is felhívják ezekre az eredményekre a figyelmet, és előmozdítsák a fejlődést. A szemléletformálás fókuszában a biztonságos online fizetés, valamint kiemelten a fiatalok és idősebb felhasználók eltérő digitális igényeinek a megfelelő támogatása áll.

Dr. Gál András Levente elmondta, hogy a digitalizáció eredményei a pénzügyi ágazatban is jelentős fejlődést hoztak, egyszerűbb, biztonságosan szolgáltatás által. A gazdaság fejlődésének fontos pillére az online tranzakciók számának és az e-kereskedelem arányának további növekedése. üdvözölte az együttműködés hivatalos formába foglalását, majd kifejtette: „A Bankszövetség és a DJP is elkötelezett a mellett, hogy olyan kiemelt ágazatokban, mint a digitális pénzügyek, az online bankolás, a fogyasztók/felhasználók kiemelkedő minőségű, biztonságos és ügyféligényeket szem előtt tartó szolgáltatásokat érhessenek el. E célt szolgálja a DJP által működtetett Pénzügyi Védjegy, és a jövőben további, konkrét célok mentén kidolgozandó közös kezdeményezések.”

10 évvel gyorsult fel a digitális átállás a pandémia miatt – emelte ki Kovács Levente. Az ehhez szükséges legfontosabb előfeltétel a társadalmi nyitottság az elérhető technológiák elfogadására és széleskörű alkalmazására megtörtént. Így általánossá vált az azonnali átutalás használata és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra való nyitottság. Csúcsokat döntött a bankkártyás és az online fizetések volumene. A legutóbbi (MNB) adatok szerint: 2021. 3. negyedévében 322 millió bankkártyás vásárlási tranzakció történt Magyarországon, ami 15 százalékkal több, mint a megelőző negyedévben. Az interneten hozzáférhető számlák aránya fokozatos növekedéssel meghaladta a 80 százalékot. A mobiltárcás technológia szintén egyre népszerűbbé válik: a mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest közel 24 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,1 milliót.

A digitális átállás 2022-re társadalmi közprogrammá vált, melyben meghatározó szerep jut a gazdaság és a kormányzat minden szereplőjére. Hiszen a digitális szolgáltatások általános használata biztosítja a globális világhoz való csatlakozást, a lehetőségek hatékonyabb kihasználását és ezáltal a nemzetgazdaság sikerességét. A digitális átállásban lépéselőnyt jelent, ha a meghatározó szereplők koordinálják tevékenységüket és együttműködnek. Ennek érdekében írtunk ma alá együttműködési megállapodást. Bízunk benne, hogy az ezen a téren megnyilvánuló elkötelezettségünk minden szereplő számára motiváló, az összefogás és együttműködés igényét és lehetőségét fogja magával hozni. Ennek soron következő egyik feladata a PÉNZ7 pénzügyi kultúrafejlesztő eseménysorozata, idén 2022. március 7-11. között a magyar általános és középiskolákban, melyben a digitális pénzügyi megoldások is figyelmet és hangsúlyos szerepet kapnak – mondta el a Bankszövetség főtitkára.