Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., hatékonyan segítette a vállalkozásokat

Budapest, 2023. május 31. – Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A garanciaintézmény 2022-ben 1388 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé, így összességében 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett a kezességvállalási portfolió. Ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a hazai kkv szektort.

2022-ben a hazai kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának bővülése 13,8 százalékot ért el, amelyen belül a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek állománya 12,7 százalékkal emelkedett. Ehhez a bővülési dinamikához képest kétszer tudott gyorsabban növekedni a Garantiqa kezességvállalási portfoliója, ami azt eredményezte, hogy a garanciaintézmény részesedése 41 százalék fölé emelkedett a hazai kkv-finanszírozásban. Így ma már minden harmadik kkv hitelből egy a társaság közreműködésével kerül a vállalkozásokhoz.

Szabó István Attila vezérigazgató az eredmény kapcsán kiemelte, hogy „az elmúlt évben a támogatott hitelprogramok – a tavaly júniusban kifutó krízis hitelek, az ősztől hozzáférhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és az év közben megújuló termékpalettával jelentkező Széchenyi Kártya Program – keretében a vállalkozásokhoz jutó, 3700 milliárd forintnyi támogatott hitel túlnyomó része mögött a társaság garanciavállalása állt. Ezzel a társaság nagyban segítette a gazdaság működőképességének fenntartását, hiszen a vállalkozások jó része számára csak a Garantiqa kockázatcsökkentő szerepvállalásával nyílt lehetőség az olcsó finanszírozási források igénybevételére. Enélkül a magas infláció és a megemelkedő piaci kamatok mellett több vállalkozás számára megoldhatatlan feladatot jelentett volna a tevékenység fenntartása.”

A vezérigazgató hozzátette, hogy „a gazdasági válság ellenére az elmúlt évben a kezességbeváltások volumene mindössze 34 milliárd forintot tett ki, ami az üzleti tervben prognosztizált érték 58 százalékát jelenti.” Mindez a hitelező bankok és a garanciavállalást döntő részben állami viszontgarancia mellett nyújtó Garantiqa felelős üzletpolitikát igazolja, továbbá a magyar gazdaság működőképességének is fontos mutatója. A Garantiqánál tapasztalt mérsékelt beváltási ráta azt igazolja, hogy a hazai vállalkozások a válság előtti években sokat erősödtek és az immár 3 éve tartó gazdasági nehézségeken – megfelelő állami segítség mellett – a képesek úrrá lenni.

A 2023-as évben a Garantiqa továbbra is a hazai kis- és középvállalkozói szektor felelősségteljes partnere lesz a megszokott gyors és gördülékeny ügyintézéssel, új konstrukciókkal, innovációkkal. Az év eddig eltelt hónapjainak adatai alapján a társaság továbbra is hangsúlyos szerepet tölthet be vállalkozások finanszírozásában, csakúgy mint az utóbbi években – tette hozzá Szabó István Attila.