Mastercard Év Bankja verseny: Dr. Búza Éva lett „Az év bankára”

Budapest, 2022. február 11. – Dr. Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját választották meg „Az év bankárának” a hazai kereskedelmi bankok legrangosabb megmérettetésén, a Mastercard – Az Év Bankja 2021 versenyben. Idén a díjat a versenyt immár 16 éve szervező nemzetközi fizetéstechnológiai cég és a Magyar Bankszövetség együttműködésében ítélték oda.

A Mastercard 16 évvel ezelőtt hívta életre az „Az év Bankja” versenyt, amely a hazai kereskedelmi banki szektor legrangosabb seregszemléjévé nőtte ki magát az évek alatt. A verseny 2021-ben teljeskörűen megújult, a hagyományos kategóriák mellett most először lehetett vállalati termékkel és szolgáltatással is nevezni, valamint első alkalommal díjazták a legjobb kártyadesignt és a leginnovatívabb marketingkommunikációs kampányt is. A verseny célkitűzése és küldetése továbbra sem változott: kiemelni és reflektorfénybe állítani azokat a példaértékű munkát végző szolgáltatókat, akik egyedi, innovatív, magas színvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal és kezdeményezésekkel vannak jelen a hazai piacon.

Idén sem volt változás „Az év bankára” címre legméltóbb szakember kiválasztásának módjában: erre a díjra nem kell pályázni, mert a díjat a verseny kezdete óta maguk a pénzintézetek vezetői ítélik oda az arra érdemesnek. Idén először csatlakozott együttműködő partnerként a versenyhez ebben a kategóriában a Magyar Bankszövetség, és szintén idén először fordult elő az, hogy a díjat egy „nem klasszikus bankár” kapja.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente így indokolja a díjat: Piacgazdaságban a bankszektor alapfeladata a gazdaság fenntartható finanszírozása. Ezen belül a kis- és középvállalatok versenyképes hitelezését és fejlődésének a támogatását a Garantiqa Hitelgaranciával együttműködve a pandémia alatt a bankszektor meg tudta duplázni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön a kihívásokra nyitott, a változásra felkészült, kiválóan vezetett garancia szervezetre volt szükség. Ennek elismerése tükröződik a bankvezetők választásában.

Dr. Búza Éva vezérigazgató a díj kapcsán elmondta: „Óriási megtiszteltetés, és egyben hatalmas meglepetés számomra ez a díj, hiszen a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. nem pénzintézet, mi a Garantiqában nem vagyunk a szó hagyományos értelmében vett bankárok. Úgy érzem, hogy ez a díj egy nagyon fontos szakmai elismerése annak a munkának, amivel hosszú évek alatt eljutottunk oda, hogy a Garantiqa mára a hazai kkv finanszírozás kulcsszereplője lett. Köszönöm ezt a díjat a banki partnereinknek, akikkel hosszú-hosszú évek óta igazán gyümölcsöző együttműködésben dogozunk a hazai kkv szektor finanszírozásán, és természetesen kollégáimnak is, akik nélkül az elmúlt időszak történelmi eredményeit és sikereit nem tudtuk volna elérni.”

Hozzátette: az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy az intézményi kezességvállalás szerepe elengedhetetlen a hazai kkv szektor finanszírozásában, a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében és a gazdaság újraindításában. Mára minden harmadik kkv hitel mögött a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kedvezményes, állami hátterű kezességvállalása áll.

Az Év bankja 2021 verseny fődíját az OTP Bank nyerte el.