Történelmi eredmény 2018-ban

Új irányok a kkv-k finanszírozásában

Fennállásának legsikeresebb évét zárta 2018-ban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2018-ban: a garanciaállomány meghaladta a 707 milliárd forintot, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2018-ban 900 milliárd forintnyi hitel jutott több mint 40 ezer hazai vállalkozáshoz a társaság segítségével. A Garantiqa 2010 és 2018 közötti tevékenysége nélkül a GDP 2018-ban 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb.

A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2018-ban 137 milliárd forinttal nőtt, ami 24 százalékos bővülést jelent, ez a növekedési ütem jelentős mértékben meghaladta a kkv hitelezés 12 százalékos emelkedését. 2014 óta a garanciaállomány megduplázódott, 2018-ban már minden ötödik kkv hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott. A társaság elsődleges célja, hogy minél több olyan vállalkozáshoz jusson el az állami kezesség, amelyek e nélkül nem juthatnának finanszírozási forráshoz.

Dr. Búza Éva vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: a Garantiqa 2018-ban történelmi eredményt ért el, és fennállásának legsikeresebb évét zárta azzal, hogy 900 milliárd forintnyi hitelhez vállalt kezességet. A GKI gazdaságkutató friss vizsgálata szerint a hazai GDP 2018-ban 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa elmúlt nyolc éves tevékenysége nélkül.

A gazdaság robosztus növekedése kedvező környezetet biztosított a hazai kis- és középvállalkozások fejlődésére, így a hitelfelvételi kedvük is jelentős volt, a hitelezési dinamika továbbra is magas, az állami kezességvállalás népszerűsége pedig nőtt 2018-ban.

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a hazai kkv szektor erősítését célzó kormányzati intézkedések, a kedvező működési- és gazdasági környezet, a vállalatok növekvő beruházási és hitelfelvételi kedve nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Társaság az utóbbi időszakban dinamikus növekedési pályát futhasson be: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási tevékenysége az elmúlt években folyamatos növekedést mutat. A teljes kezességvállalási portfolió 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben 127 milliárd forinttal, 2018-ban pedig 137 milliárd forinttal emelkedett. Fontos megjegyezni, hogy a Társaság ezzel a teljesítménnyel európai összevetésben a TOP3-ban van a garanciaállomány GDP-hez viszonyított arányát tekintve (1,9%). Az állam által a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-n keresztül a kkv-knak nyújtott támogatások így érdemben járultak hozzá a kkv hitelezés bővüléséhez és a gazdasági növekedéshez.

Kiemelt feladat és egyben komoly kihívás is a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. számára, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjon állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. Fontos és új gazdaságpolitikai elvárás a társasággal szemben az intézményi kezességvállalás addicionalitásának növelése, ami a kockázatosabb vállalati szegmens forráshoz jutásának elősegítését jelenti.

Dr. Búza Éva hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek keretében a Garantiqa további 25 ezer hazai kis-, közepes és mikro vállalkozás előzetes minősítésével segíteti a vállalkozások hitelfelvételét.

A program létjogosultságát a tavalyi sikeres pilot fázison túl (350 hazai hazai kkv mintegy 13 milliárd forintnyi hiteléhez vállalt 10,6 milliárd forint kezesség) az is alátámasztja, hogy a hazai kkv szektor hitelpenetrációja lényegesen elmarad az Európai Unió átlagától, de még a V4-ekétől is. Az intézményi kezességvállalásnak továbbra is fontos szerepe lehet a kkv-k növekvő hitelfelvételének elősegítésében, már csak azért is, mert a finanszírozási igény nagyon is jelen van: a Garantiqa megbízásából készített friss Századvég kutatás szerint a hazai mikrovállalatok beruházási kedve nem lanyhult 2017 óta, és az egyéb források mellett a bankhitelek továbbra is kedvelt finanszírozási formának számítanak.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 27 éves működése során 430 ezer szerződés keretében, 5700 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott már kezességvállalást.