Továbbra is népszerű a hitelgarancia

Terven felül teljesített a Garantiqa az első félévben

Budapest, 2023. augusztus 3.  – Az első félévben 2545 milliárd forintra emelkedett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) kezességvállalási állománya. A garanciaállomány éves szinten 2 százalékos növekedése azt jelzi, hogy a garantőr szervezet a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, a megnehezült gazdálkodási körülmények között dolgozó hazai kis- és középvállalkozások stabil partnere – kommentálta az első féléves teljesítményt Szabó István Attila.

A társaság vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a Garantiqa kezességvállalása az első félévben szinte teljes mértékben az állami (kamat)támogatott konstrukciókhoz kapcsolódott: a Garantiqa kockázatcsökkentő kezességvállalása révén számos olyan kkv juthatott a működését a megnehezült körülmények között is biztosító hitelhez, amelyek garancia nélkül nem lettek volna alkalmasak a kedvezményes hitelfelvételre. A Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelállomány a 2022. első félévi 3 059 milliárd forintról 5 százalékkal 3 203 milliárd forintra emelkedett. Ennek köszönhetően a Garantiqa 2023 első felében is hatékonyan és eredményesen járult hozzá hazánk gazdasági teljesítményének megőrzéséhez, a versenyképesség megerősítéséhez, ezen keresztül pedig a vállalkozások és a munkahelyek megvédéséhez.

Szabó István Attila jelezte: az elmúlt évi bázisadatokat számottevően megdobta a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2022. június végi lezárását megelőző kiugró kereslet élénkülés – csak tavaly júniusban a Garantiqa közel akkora értékben vállalt kezességet új kkv-hitelek mögé, mint 2016. egész éve alatt. Ennek a hitelboomnak a megismétlődése nem volt várható idén, ezért a társaság az új kihelyezések visszaesésével számolt. Az első félévi adatok szerint ugyanakkor az állami támogatott hitelprogramok megnövekedett kereslete (és vállalatok élni akarása) azt eredményezte, hogy a Garantiqa 669 milliárd forint összegű új kezességet tudott vállalni az első hat hónap során, ami a 2023. évi üzleti terv 65 százalékát teszi ki. Az infláció eredményes lecsökkentésével, a gazdasági környezet normalizálódásával a II. félévben bátrabban jelenhetnek meg a cégek a hitelpiacon, így kezességvállalásunk felülmúlhatja az előzetesen megfogalmazott terveket – mondta a vezérigazgató.

Az új garanciavállaláson belül – a magas piaci forintkamatok miatt – a húzóerőt a Széchenyi Kártya Programok adják. Az év első negyedévében még volt lehetőség a Széchenyi Kártya MAX hiteltermékeihez kezességvállalást igényelni. A Garantiqa több, mint 15 ezer ilyen hitelszerződést garantált, az 525 milliárd forintnyi kezesség 656 milliárd forint kedvezményes hitel felvételét tette lehetővé a vállalatoknak. A januártól elérhető Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelek esetében a korábbi termékhez hasonló felfutás érzékelhető.

A hazai vállalkozói szféra továbbra is kiemelkedően vizsgázik: a rendkívül feszes munkaerőpiaci helyzet és a magas infláció ellenére a vállalkozások működése stabilnak mondható, amit mindennél jobban mutat, hogy – 2022-höz hasonlóan – a hiteltörlesztések elmaradása miatt beváltott garanciák összege jelentősen alulmúlja a tervezett mértéket. Az első félévben garancia beváltás miatt 25,3 milliárd forint kifizetést teljesített a Garantiqa, ami az egész évre tervezettnek csupán 26 százaléka.