Új vezérigazgató a Garantiqa élén

Budapest, 2023. május 8. – A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Igazgatósága Szabó István Attilát választotta meg a társaság vezérigazgatójává. A szakember Dr. Búza Évát követi a poszton, akit 2023. április 6-ával a Monetáris Tanács tagjává választottak.

Szabó István Attila 1999-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen nemzetközi gazdálkodás szakirányon. Tanulmányai mellett már dolgozott a Citibanknál és a Porsche Banknál. Diplomázása utána a K&H Banknál helyezkedett el lízingterületen. Ezt követően visszatért a Citibankhoz, ahol 2003 és 2015 között több vezetői posztot is betöltött. 2015-ben a CIB Bank vállalati területét irányító vezérigazgató-helyettesének nevezték ki. Ezt követően 2018-ban vezérigazgató-helyettesként csatlakozott az EXIM-hez, Magyarország hivatalos exporthitel-ügynökségéhez.

A szakember 2022. decembere óta mostanáig az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden: IFKA) vezérigazgatói posztját töltötte be. Az IFKA a hazai vállalkozásfejlesztés egyik kiemelt szereplője, amely projekt alapon 1990 óta van jelen hazánk gazdasági, fejlesztési, kutatási és innovációs közéletében. Az IFKA volt a lebonyolítója a Modern Mintaüzem Programnak, kezelésébe tartozik többek között a GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I., amelynek célja a kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása és támogatása, valamint a szervezet kezelője a VALI Vállalkozói Információ portálnak. A szakember emellett az EXIM Invest Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját is betöltötte. Szabó István Attila 2013. januárja óta a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara, tavaly december óta pedig a Nemzetközi Alapfejlesztési és Koordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ- IDEFA Co.) igazgatósági tagja.

Szabó István Attila nem előzmények nélkül érkezik az Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatói székébe.  Vállalati banki vezetőként aktív kapcsolatot ápolt az 1992 óta működő, a kis- és középvállalkozások hitelezését részben állami viszontgaranciával támogató, részben piaci garanciavállalással segítő szervezettel. 2022. novembere óta pedig a társaság igazgatóságának elnökeként tevékenyen részt vett a Garantiqa üzletpolitikájának megvalósításában.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. történetének legsikeresebb évét tudja maga mögött. A társaság kezességvállalási állománya 2022-ben 27,5 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett, ami háromszorosa a 2019-es évi portfoliónak. A társaság az elmúlt évben több, mint 36 ezer új készfizető kezességvállalási szerződést kötött, aminek köszönhetően ma már a hazai kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek 40 százalékát védi a Garantiqa kezességvállalása.