A kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv a hitelpiacon is lecsapódik: portfoliógarancia, átfutási idő nélkül

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tapasztalatai szerint a vállalkozások és főleg a kkv szektor szereplői részéről fokozott igény van ma külső forrásokra. Ezzel párhuzamosan a csökkenő kamatmarzsok a banki szereplőket is a minél nagyobb volumen kihelyezésére ösztönzik. A kereslet és a kínálat kiegyenlítődni látszik, így még a vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s támogatások ellenére is számottevő, 10 százalék körüli növekedést mutat a kkv hitelezés.

Az erős hazai és uniós gazdasági növekedés egyre optimistábbá teszi a vállalkozásokat, és úgy tűnik, hogy a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. A szektor kilátásairól szóló kutatásokról és a Garantiqa Hitelgarancia saját tapasztalatai is ezt támasztják alá. „Egyre optimistábbak a szektor szereplői, Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot ugyan magunk mögött hagytuk, de a válság tanulságait levonták a piaci szereplők, és a pénzintézetek jó időre megtanulták a leckét: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá” – mondta dr. Búza Éva, a társaság vezérigazgatója.

Az óvatos optimizmus korszaka jellemző most és a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező. Nem véletlen, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási állománya a KKV hitelezés bővülésénél is nagyobb növekedést mutat, az éves közel 25 százalékos bővüléssel. Ma már minden hetedik KKV hitel jön létre a Garantiqa kezességvállalásával.

A kilátások pozitívak, ugyanakkor például a munkaerőhiány az egyik legnagyobb kihívás ma a gazdasági szereplők, és így a KKV-k számára is. A megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. „A Garantiqa számára ennek azért van jelentősége, mert ezen kockázatok növekedése óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntést csak további biztosítékok bevonása mellett hajlandóak meghozni. A vállalkozásoknak ekkor jöhet jól a Garantiqa biztosítékpótló szerepe: kezességvállalásunkkal megvalósulhat az életképes cégek finanszírozáshoz jutása abban az esetben is, ha a hitelfedezetek hiánya meghiúsította, vagy jelentősen megdrágította volna a hitelfelvételt” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

2018 januárjától az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése jelent új mérföldkövet a kezességvállalási folyamatokban, hiszen a portfoliógarancia keretében a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken, hiszen a portfoliógarancia keretében a Bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében közel 3500 hazai KKV juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével. „A portfoliógarancia konstrukcióra nagy volt az igény a kereskedelmi bankok részéről, így már a viszontgarancia megállapodás aláírását megelőzően nekiláttunk az eljárások kidolgozásának. Bízom benne, hogy partnereink számára könnyen adaptálható és sikeres konstrukciót vezetünk be” – emelte ki a vezérigazgató. A COSME Program további fontos előnye, hogy akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

Az idén 25 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. A Garantiqa kezességvállalása segítségével kihelyezett hitelportfolió volumene 2017-ben meghaladja a 670 milliárd forintot, 2021-re pedig az 1000 milliárd fölötti kihelyezés a cél. A vállalkozások számára biztosított kezességvállalások eredményeként évente a Garantiqa a teljes magyar GDP-növekedéshez 0,3 százalékponttal járul hozzá.