Európai beruházási terv: 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar KKV-k az EBA és a Garantiqa megállapodásának értelmében

Budapest, 2017. október 6. – Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia (Garantiqa) a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá Magyarországon, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint (kb. 260 millió euró) hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál. A megállapodás az Európai Bizottság Európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatásával jött létre.

A mai napon aláírt megállapodás a Magyarországon működő KKV-finanszírozási kezdeményezések közül a legnagyobb, hiszen mintegy 3500 magyar KKV számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.

Az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert szerint: „Az EBA stratégiája az üzleti támogatásra, munkahelyek létrehozására és a növekedés serkentésére összpontosít. Az EBA elkötelezetten támogatja a KKV-kat, és nagy örömére szolgál, hogy az eddigi legnagyobb ESBA KKV megállapodást írhatta alá Magyarországon a Garantiqával. Ez a 3.500 kis- és középvállalkozás hozzá fog járulni a munkahelyteremtés és a növekedés serkentéséhez Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.

Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hozzátette: „az EBA és a Garantiqa között létrejött megállapodás igazán jó hír a magyar kis vállalkozások számára, hiszen az Európai beruházási tervnek köszönhetően nem csak 80 milliárd Ft támogatott finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások, de a hitelfelvétel adminisztrációs terhei is csökkenhetnek. Személy szerint arra bátorítom a beruházást tervező magyar kkv-kat, hogy vegyenek részt a Garantiqa programjában.”

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „A mikro-, kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években a garanciakonstrukciók egyre népszerűbbé váltak. Ezt jelzi, hogy a Garantiqa tavaly rekorderedményeket ért el, a garanciaállománya 21 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt, a garanciakonstrukciók segítségével pedig 540 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások. A Garantiqa arra számít, hogy az idén is több mint 20 százalékkal növekedhet a garanciaállomány – köszönhetően többek közt a most kötött együttműködési megállapodásnak is.”

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy;Az MFB-Indikátor vállalati felmérése alapján a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi és beruházási kedve fokozódik, amit a hivatalos jegybanki adatok is alátámasztanak: az idei második negyedévben a vállalati hitelpiac 7 százalékkal bővült. Önmagában a kkv-szektor hitelezése 8,3 százalékkal nőtt, az önálló vállalkozásokkal bővített, azaz a tágan értelmezett kkv-szektor pedig 13 százalékos növekedést ért el.

A megállapodás azt is jelenti, hogy az állami viszontgarancia-konstrukciókból eddig kiszoruló vállalkozások is részesülhetnek immár kedvező kezességvállalási konstrukciókban. Emellett az EU által fedezett „portfólió garanciák” tovább csökkentik az adminisztrációs terheket és a hitelkihelyezés időigényét mind a finanszírozó bankok, mind a vállalkozások számára.

Az EBA-ról

Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bank Csoport része. Legfontosabb küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) támogatása azzal, hogy megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzájutásukat. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára alakít ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikrofinanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Ebben a szerepében az EBA elősegíti az EU innovációt, kutatás-fejlesztést, vállalkozásösztönzést, növekedést és foglalkoztatást támogató célkitűzéseinek elérését. Az EBA-nak az ESBA keretein belül folyó munkájáról további részletek itt talál.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt-ről

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt-t 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította abból a célból, hogy készfizető kezesség (garancia) vállalásával multiplikátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások hitelezése során. 2007. december 13-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyarországon működő pénzügyi vállalkozások közül elsőként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-nek engedélyezte a hitelintézetekkel egyenértékű működést. 25 éves fennállása alatt a társaság mintegy 5000 milliárd forintnyi hitelhez nyújtott kezességvállalási szolgáltatást.

A COSME programról

A COSME a kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyképességét segítő program, amely 2014-től 2020-ig tart és teljes költségvetése 2,3 milliárd euró. A program legalább 60%-ának célja az európai KKV-k forráshoz jutásának elősegítése, két pénzügyi eszköz segítségével. A COSME hitelgarancia-eszköze a pénzügyi intézmények garanciáit és viszontgaranciáit támogatja annak érdekében, hogy azok több hitelt és pénzügyi lízinget nyújthassanak a KKV-knak. Ez az eszköz magában foglalja a KKV-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is. A COSME-program a növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a – főként bővítési és növekedési szakaszban lévő – KKV-knak kockázati tőkét biztosító tőkealapokba is befektet. A COSME-program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) (2007–2013) sikerére épít, amely Európában több mint 21 milliárd eurónyi hitel és 3 milliárd euró összegű kockázati tőke közel 400.000 KKV számára történő kihelyezéséhez járult hozzá.

Az uniós finanszírozás eléréséhez a vállalkozások az adott országban kiválasztott pénzügyi intézményekkel vehetik fel a kapcsolatot: http://www.access2finance.eu/

A Juncker-tervről

Az Európai beruházási terv, vagyis az úgynevezett Juncker-terv, az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása. Középpontjában a beruházások munkahelyteremtési és növekedés-serkentési célú ösztönzése áll, az új és már létező pénzügyi erőforrások intelligensebb felhasználása, a beruházásokat akadályozó tényezők kiküszöbölése, valamint a beruházási projektek láthatóságának növelése és technikai támogatása révén.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) a Juncker-terv egyik alappillére. Veszteségátvállalási („first loss”) garanciát nyújt, amelynek segítségével az EBB (Európai Beruházási Bank) több – és sok esetben kockázatosabb – projektet támogathat. Az ESBA konkrét eredményei már most is láthatók. Az ESBA keretében finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások várhatóan közel 236,1 milliárd eurónyi hitelt és támogatást tesznek majd elérhetővé 454.000 KKV számára a 28 tagállamban.

2017. szeptember 13-án az Európai Parlament és a tagállamok elvi hozzájárulásukat adták az ESBA kiterjesztéséhez és megerősítéséhez. Ez a hozzájárulás nemcsak az ESA időtartamát, de pénzügyi kapacitásait is kiterjeszti.