Beruházásra készül minden második kisvállalkozás

Aktív időszak elé néznek a hazai mikro- és kisvállalatok: előbbiek harmada, míg utóbbiak több mint fele tervez beruházást a következő egy évben – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. országos, reprezentatív kutatásából. A beruházási aktivitást a saját forrásokon túl a banki hitelek, illetve a pályázati konstrukciók, ezen belül a vissza nem térítendő támogatások, valamint a kedvezményes hitelek fűtik; kockázati tőkével, egyéb külső tőkebevonással, azonban csak elvétve élnének a magyar mikro- és kisvállalkozások. A következő egy évben a legkisebb cégek 14 százaléka gondolkodik hitelfelvételben, míg a kisvállalatoknál 31 százalék ez az arány. Az elmúlt két évben a mikrovállalatok 11, a középvállalatoknak pedig 26 százaléka vett igénybe intézményi kezességvállalást finanszírozási igényei kielégítéséhez.

A kkv-szektor hitelállománya tavaly 8 százalékkal nőtt a jegybanki adatok szerint. A vállalkozások hiteleire készfizető kezességet vállaló Garantiqa ennél is nagyobb növekedést ért el: 2016 végére a kezességvállalási portfolió 443 milliárd forintra emelkedett, ami 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszaki szintet. Ezzel a Garantiqa kezességének segítségével 543 milliárd forint hitel landolt a vállalkozóknál, többsége mikro- és kisvállalkozásoknál. A következő 12 hónapban a beruházástól tartózkodó vállalatok számára a legnagyobb akadályt egy ingadozó piaci helyzet, a bizonytalan jövő illetve az e körbe tartozó válaszadók harmadánál a forráshiány jelenti. A legkisebb cégek saját növekedésük szempontjából a pénzügyi stabilitást, a kiszámítható gazdasági környezetet, illetve a hatékony kormányzati tevékenységet tartják a legfontosabb tényezőknek, sikereik szempontjából legkevésbé a nemzetközi befektetői bizalom alakulást látják fontosnak.

„A legkisebb cégek egyre erősödő pénzügyi tudatosságát jelzi, hogy az elmúlt két évben a hitelfelvételhez kezességvállalást igénybe vevő mikro- és kisvállalatoknak csupán kevesebb, mint negyede gondolta úgy, hogy e megoldás nélkül is biztosan hozzájutott volna a kiválasztott finanszírozáshoz” – mondta dr. Búza Éva a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. „A növekvő finanszírozási igények kielégítésére, a vállalkozások hitelezésének megkönnyítése érdekében a Garantiqa az egy vállalkozásra jutó kezességvállalási korlátot 150 millióról 250 millió forintra emelte, a standardizált termékkörben.” – tette hozzá.