Célkeresztben a versenyképesség

Jelentős pályázati források állnak rendelkezésre a magyar kis- és középvállalkozások számára, ha fokozni szeretnék versenyképességüket. Csak tudni kell, hol keressék a lehetőségeket.

A 2020-ban záródó uniós fejlesztési időszakban Magyarország 12 milliárd forint uniós forrásból gazdálkodhat. Az összeg 60 százaléka fordítható gazdaságfejlesztésre, ezen belül pedig a kis- és középvállalkozások támogatására is. A cél az, hogy a vállalkozások fenntartható fejlődési pályára tudjanak állni, és ezzel fokozódjon a versenyképességük.

Az egyik legfontosabb cél, hogy a kis- és középvállalkozások bővíteni tudják kapacitásaikat, legyen forrásuk kutatásra, fejlesztésre, innovációra, de növekedjen az exportképességük is. Utóbbi esetében az állam szeretné elérni, hogy a következő években a jelenleg 2500-3000 exportáló kis- és középvállalkozás száma tízezer fölé emelkedjen. Az uniós források gyors és hatékony kihelyezése érdekében a Garantiqa többségi tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank-csoport 2016-ban új értékesítési hálózatot hozott létre. Az országszerte megtalálható MFB Pontok közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált konstrukciókat.