Ismét rekordévet zárt a Garantiqa

Az intézményi kezességvállalás népszerűsége töretlen

Budapest, 2022. május 26. – A pandémiás helyzetben kiugró érdeklődés volt tapasztalható a hazai kkv szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra. 2021-ben az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30 éves fennállásának legsikeresebb évét zárta: a garantált hitelállomány 2400 milliárd forintot is meghaladta az év végén, a portfolió volumene megközelítette a 2000 milliárdot, a Krízis Garanciaprogramban garantált hitelek állománya pedig 1500 milliárd forintnál is több volt. Ezzel a teljes hazai kkv hitelállomány közel 36 százalékát a Garantiqa kezességvállalása biztosította 2021-ben.

Az idén 30 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2020 után 2021-ben is történelmi eredményt ért el: a kezességvállalási portfólió 651 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 51 százalékos növekedésnek felel meg. Ezzel a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2021 végére 1940 milliárd forintra emelkedett.

Dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte: 2021-ben a Garantiqa kezességvállalása állt már minden harmadik hazai kkv hitel mögött, ami azt bizonyítja, hogy az állami hátterű, kedvezményes feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalás egyébként is magas népszerűsége tovább emelkedett.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-re komoly feladat hárult a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásában. A világjárvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására még 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése, majd működtetése és kiterjesztése érdemi segítséget jelentett a hazai mikro- kis- és közepes vállalkozásoknak. A programban 2021 végéig közel 44 ezer vállalkozás számára 1786 milliárd forintot is meghaladó mértékű hitel került kihelyezésre a Garantiqa kezességvállalása mellett.

A vezérigazgató kiemelte: a Garantiqa egy olyan évben tudott a korábbi időszakokban nem tapasztalt aktivitást kifejteni, amikor a legnagyobb szükség volt a segítségére, a kedvezményes, intézményi hátterű garanciavállalásra. 2021 azt is bizonyította, hogy az állami hátterű intézményes kezességvállalás megkerülhetetlenül fontos eleme a hazai kkv szektor finanszírozásának.

Garantiqa Direkt, garanciaképesség lekérdezés percek alatt

A Garantiqa célja, hogy a kis és középvállalkozások még egyszerűbb módon vehessék igénybe a kezességvállalást, ezért Garantiqa Direkt néven digitális ügyfélportált és mobilapplikációt vezetett be. A portálon vagy mobiltelefonjaik segítségével a vállalkozások egy egyszerű lekérdezéssel előzetesen informálódhatnak garanciaképességükről, illetve az egy hitelfelvétel során igénybe vehető hitelgarancia összeghatáráról. A vállalkozások közvetlenül – saját bankjuk, vagy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. további bevonása nélkül -, a portál felületén vagy a mobil applikáción keresztül kezességvállalási-szándéknyilatkozatot igényelhetnek, amelyet felhasználhatnak bankjukban a hiteligénylés során.

A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében – a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében – végrehajtott intézkedéseknek.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30 éves fennállása alatt 569 ezer ügylet keretében segítette a vállalkozások forráshoz jutását, kezességvállalásával pedig 11165 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre.